B
R
Eme
És bevivén őket házába, asztalt teríte nékik, és egész háznépével egyben örvendeze, hogy hitt az Istennek. - ApCsel 16,34
A Bihari Református Egyházmegye honlapja

Egyházzenei fesztiválon a kórus

Veres-Kovács Attila | 2017. május 16.

A szervezők meghívására a Bihari Református Egyházmegye Vox Pastoris lelkészkórusa múlt pénteken, 2016 május 12-én részt vett Magyarországon a 23. Piliscsabai Egyházzenei Fesztiválon.

A város felekezetei, önkormányzata és a Pázmány Péter Tudományegyetem 1995 óta szervezi a három napig tartó szakrális kórusfesztivált Scientia et Fidelitate (tudomány és hűség) jelszóval. Az idei fesztiválon tizennyolc kórus vett részt Budapestről, Magyarország távolabbi tájairól, Erdélyből és Felvidékről.

Az alkalmat azzal a céllal is szervezték, hogy megemlékezzenek a reformáció jeles évfordulójáról. Mindez akkor válik érdekessé, ha elmondjuk, hogy az első napi koncert, melyre a lelkészkórust meghívták, a Piliscsaba-Klotildliget városrészben lévő római katolikus plébániatemplomban zajlott. A Pilis hegységben, festői környezetben fekvő város, első látásra is puritánnak tűnő szentélyében őrzik Szent II. János Pál pápa vérereklyéjét, valamint Boldog IV. Károly király csontereklyéjét.

Az a megtiszteltetés érte az erdélyieket, hogy ők nyithatták az ünnepélyes eseményt, melyen a zászlók és a hivatalos meghívottak bevonulásánál elénekelték az Úrnak szolgái mindnyájan kezdetű 134. zsoltárt. Szabó István, a Pest megyei közgyűlés elnöke, Márkus Mihály református püspök és Csoma Áron, a református zsinat kommunikációs felelőse köszöntötte a fesztivál résztvevőit.

Rádióbemondó vezette fel az első napi koncert hat kórusát. Elsőként a bihariak adták elő műsorukat. A tizennyolc tagú Vox Patoris kórust Szigeti Ferenc-Ernő lelkész vezényelte, orgonán kísért Kiss Huba-Ernő kántor. Igényes műsorukkal nagy tetszést arattak a komolyzenét kedvelő közönség és a szervezők körében. Dicsérő méltatás közepette vehette át a karvezető a plakettet és az oklevelet.

A koncert előtt a kórus tagjai meglátogatták a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Makovecz Imre építész által tervezett, a szerves (organikus) építészet talán legszebb épületegyüttesét. Az addigi konstrukciós irányzatokkal szakítani akaró építész, olyan különleges formákra és különleges elemekből építette fel az egyetem egész komplexumát, melyet másutt ilyen méretben nem láthatunk. Sajnálattal hallottuk, hogy Piliscsabáról az egyetem beköltözik a fővárosba, elhagyva ezt a csodálatos épület-együttest, mely egyedisége és művészi értéke folytán az állam védelme alatt áll.

Az esős idő ellenére is maradandó lelki és baráti élményt jelentett a kórusnak ez a kiszállása.

Egyházzenei fesztiválon a kórus

Egyházzenei fesztiválon a kórus